analyse Kamper Trompettist Hanzestad
top of page

 

Maurice van Dijk is in 1977 geboren te Kampen. De grondbeginselen van het trompet spelen leerde hij van musicus Leo Torn en Jan Karel. In IJsselmuiden, aan de andere kant van de brug, speelde hij samen met zijn vader en broer bij ‘drumfanfare Oranje' o.l.v. Jan Karel en Harry van Bruggen. Samen met zijn broer speelde hij jaarlijks op tal van concoursen en belandde dan ook in de landelijke finales, met succes. Maurice studeerde trompet aan het conservatorium in Zwolle en voltooide met groot succes de tweede fase aan de Messiaen Academie. Zijn docenten aldaar waren Jos Verspagen & Susan van Opstal. 

Docent
Tijdens het volgen van masterclasses op het conservatorium bij o.a. Roger Webster (UK) en Allen Vizzutti (VS) gaf Maurice zelf al les aan getalenteerde leerlingen. De toenmalige koperdocent vroeg hem dan ook een masterclass te geven binnen hetzelfde conservatorium. Verder woonde hij lessen en masterclasses bij van o.a. Pierre Tibaud (F), Frank van der Poel (NL), Mischa Maisky (SU), Hidas Frigyes (H), Froydus Ree Wekre (N), Allen Vizzutti (VS)Erik Veldkamp (NL), Willem van der Vliet (NL), Phil Smith (VS), Sheona White (UK), Igor Cechoco (SU), Patrick Sheridan (VS), Ronald Romm (VS), Matthias Hofs (D), Ack van Rooyen (NL) en Jan Wessels (NL). 

Sinds zijn afstuderen (2001) is hij klein koperdocent aan de muziekschool in te Kampen geweest. In januari 2010 is Maurice zijn eigen lespraktijk begonnen. Destijds is hij begonnen met ongeveer dertig leerlingen. Inmiddels is het leerlingaantal opgelopen tot maar liefst vijfenzestig leerlingen per week. 

Begin 2011 behaalde Maurice zijn minor muziekeducatie aan het conservatorium in Zwolle. Dit is een diploma specifiek gericht op lessen binnen de basisschool. 

Concerten
Maurice geeft regelmatig concerten in samenwerking met o.a. Jorrit Woudt, Hayo Boerema, Harm Hoeve, Minne Veldman, Gerwin van der Plaats, Rien Donkersloot, Peter Overduin, Gerben Budding en André van Vliet. Ook speelt hij op aanvraag solistisch op concerten, bruiloften, jubilea en begrafenissen. Prijzen zijn op aanvraag. Via het contactformulier kunt u vragen of er binnenkort een concert bij u in de buurt is. 

Orkestervaring
In zijn beginjaren als uitvoerend musicus verleende Maurice medewerking aan het Mulder Consort (pianst Jan Mulder) en remplaceerde hij bij diverse beroepsorkesten, zoals het Noord Nederlands Orkest, Hineni Symphony Orchestra, Hineni, Kamer Orkest, Trompetterkorps Bereden Wapens, Garde Grenadiers, Naska,  Prinses Irene Brigade, Nederlands Begeleidings Orkest, Symfonisch Begeleidings Orkest, Ensemble Conservatoire en Stichting Ars Musica. 

Muziekboeken
Maurice van Dijk heeft vanuit zijn ervaring als klein koperdocent en uitvoerend musicus de vraag gekregen mee te werken aan methodisch speelmateriaal. Deze vraag leidde tot het samenstellen van twee speelboeken: "Spirit in Brass" en "Classic in Brass". Samen met Frank Glaser bracht Maurice nog twee methodische speelboeken uit in Nederland en Duitsland, met de titel 'De Methode van de 21ste eeuw'.

 

Overige
Maurice van Dijk kwam met verschillende orkesten op mooie podia. In Duitsland, België en Frankrijk speelde hij met diverse festiviteiten en herdenkingen mee. Ook werkte hij mee aan het kerstconcert van de Poolse televisie en speelde hij in Israël. Ook mocht Maurice diverse keren voor ons koningshuis spelen.

In de kerk- en koorwereld is Maurice geen onbekende. Zo was hij o.a. al tientallen malen bij 'Nederland Zingt' (EO) te gast en ook bij Radio 4, Radio IJsselmond,  RTV-Oost, NCRV, KRO en de Reformatorische Omroep. In het bijzonder zijn te noemen de medewerking aan 'Messiah' van Handel in een televisieregistratie voor de EO vanuit de Stevenskerk in Nijmegen en de medewerking in 2021 aan de 'Mis' van Stravinski vanuit de Joriskerk in Amersfoort.

In 2011 verscheen zijn debuutalbum 'Reflections' en ook zijn roman 'Een Bedrieglijk Slot', waarvan bij RTVoost nog een tv-interview is te vinden. Verder werkte hij nog mee aan samenzangreizen van Amicitia naar Duitsland en maakte hij met het kleinkoor 'Musica Religiosa' o.l.v. Gerwin van der Plaats nog  reizen naar partnersteden van de gemeente Kampen (Soest en Meinerzhagen). Ook musiceerde Maurice in de beroemde Saint-Eustache in Parijs in samenspel met orgel, piano en sopraan. 

Streamingsconcerten zijn er in het Coronajaar ook veel gedaan. Via youtube kunt u er veel vinden. 

In het najaar van 2016 heeft Maurice met IC-Productions het Requiem van Mozart ten gehore gebracht in de Stephansdom te Wenen. In het najaar van 2018 werd dat nog eens dik over gedaan in de San Marco in Venetie, Verona en Cremona. In 2023 vervolgde de reis naar Barcelona om daar in de Sagrada Familia 'Messiah' uit te voeren. 

Samen met Frank van der Poel (trompet) en Roger Webster (cornet) speelde hij eens het trio van Benjamin Britten: Fanfare for St. Edmundsbury, Maurice speelde daarbij bugel. Aan diverse solo-albums heeft Maurice meegewerkt.

Met Wouter Harbers speelde hij in 2022 een tiental koffieconcerten door het land op unieke concertplekkken. 

In de loop van tijd speelde hij ook met een aantal BN'ers, zoals: Jan Veen, Do, Ernst Daniel Smidt, Erik Hulsebosch, Sieb van der Ploeg, Sharon Kips, Iris Kroes, Charly Luske, Jim Bakkum, Petra Berger, Linda Wagemakers & Bert Heerink. 

Een leuke wetenswaardigheid is dat Maurice van Dijk de eerste bespeler van een Zirnbauer- (D) piccolo (custom made '15) in Nederland is.  Maurice is tevens tester voor het Zuid-Afrikaanse ventielolie merk ' Phat J professional instrument oils'.

Onlangs ronde Maurice een meerjarige studie aan de kunstacadamie (Wackers Acadmie) te Amsterdam af, op dit moment vollgt hij lessen bij Arnout Killian.

 

Maurice van Dijk is lid van de International Trumpet Guild. Dit trompetgilde kwalificeerde zijn spel als volgt: 'Maurice van Dijk's playing is truly fantastic.'
 

Maurice

qrcode_www.npostart.nl.png
Maurice van Dijk.jpg
bottom of page